Hoe werkt gastouderopvang

Hoe werkt gastouderopvang?

Persoonlijke aandacht, kleinschalige opvang en flexibiliteit zijn de belangrijkste redenen voor ouders om voor gastouderopvang te kiezen. Als gastouder ben je dé sleutel in de opvang. Je bent verantwoordelijk voor de gezondheid en het welzijn van je gastkinderen en het dagelijkse aanspreekpunt voor ouders. Wij zoeken gastouders die met passie en toewijding kinderen opvangen.

Het startpunt en onze kwaliteitseisen

Jouw ambitie en motivatie vormt het startpunt om gastouder te worden. En uiteraard moet je - vanwege het verantwoordelijke werk - voldoen aan strenge eisen. Onze gastouders voldoen aan onze selectiecriteria en de eisen die de overheid stelt. Klik hier om de selectiecriteria en eisen te bekijken, dan weet je waar je aan toe bent.

Jouw mogelijkheden als gastouder

Vervolgens is het belangrijk dat je – als je nog geen gastouder bent - voor jezelf bedenkt welke opvang je wilt gaan bieden met een eigen uitstraling. Uiteindelijk ben jij uniek en moet je ervoor zorgen dat je je onderscheidt van andere gastouders. Denk dus na over jezelf als gastouder en hoe je daar invulling aan wilt geven. Je kunt dan denken aan:

  • Wat past bij je eigen gezinssituatie?
  • Hoe zie je het gastouderschap en de betrokkenheid van je gezin daarbij?
  • Hoe kijk je aan tegen de praktische zaken, zoals opvangdagen en –tijden?
  • Wil je kinderen opvangen van alle leeftijden of juist een specifieke leeftijdsgroep?
  • Hoeveel kinderen kun en wil je per dag opvangen?
  • Wil je gastouder in je eigen woning of bij een gezin thuis?
  • Hoe ziet je woning eruit als opvanglocatie? Heb je voldoende speelruimte en buitenspeelgelegenheid in bijvoorbeeld jouw tuin of is er een park en speeltuin in de buurt? Heb je een aparte slaapruimte voor kinderen (dit mag bijvoorbeeld ook in jouw slaapkamer zijn)?
  • Hoe veilig en hygiënisch is je woning voor kinderen? En moet je misschien nog aanpassingen doen?
  • Welke mogelijkheden bied je verder zoals flexibiliteit in opvangdagen en – tijden, vervangende gastouder voor een andere gastouder, etc.?

Zie jezelf als uniek en onderscheidend

Beschrijf voor jezelf wat voor gastouder je bent en voor wie je er wilt zijn. Je bent een professionele dienstverlener met een grote verantwoordelijkheid. Om de beste match te vinden, zijn niet alleen de wensen van de ouders essentieel maar ook die van jou. De basis voor een duurzame opvangrelatie leg je door jouw motivatie, mogelijkheden en onderscheidend vermogen aan ouders te laten zien. Daarom is het heel belangrijk dat je je goed voorbereidt. Natuurlijk helpen we je hierbij.

Jouw gastkinderen

Een volgende stap is op zoek naar ouders die een opvangplekje zoeken voor hun kind. Wij zullen een leuke advertentie op onze online Gastoudermarkt zetten. Ook worden wij via de email of telefonisch door ouders benaderd. Wij zullen dan de aanvraag met je bespreken om vervolgens een kennismaking in te plannen. Wij moedigen gastouders aan om ook zelf gastkinderen te werven. Bij ‘Gastkinderen vinden’ geven we je handige tips voor promotie. Ook helpen we je graag met bijvoorbeeld een flyer of raamposter om jezelf als gastouder te promoten.

En.. voor wat hoort wat. Vind jij zelf je gastkind dan hoort er een bonus voor je bij, vinden wij!

Kennismaking met de ouders

Het moment waarop ouders interesse hebben in jou als gastouder kun je aangrijpen om hen een zo persoonlijk mogelijk beeld te geven van jou en je gastouderopvang. De kennismaking vindt altijd plaats in jouw opvang, en het liefst als je op dat moment ook andere kinderen opvangt. Ouders kunnen dan een goede indruk krijgen van de opvang die jij kunt bieden voor hun kind.

Na een positieve kennismaking gaan we aan de slag met de inschrijving, leggen we de afspraken formeel in een overeenkomst vast en komen alle praktische zaken aan bod. De regels binnen jouw opvang leggen wij vast in een ‘huisregel van de gastouder’ die aan de overeenkomst wordt toegevoegd.

Van start met de opvang

Dan is het zover, de opvang gaat daadwerkelijk van start. Op haal- en brengmomenten heb je contact met de ouders en stem je zelf de dagelijkse zaken af. Hierin heb je veel vrijheid. Verwacht een ouder het kind wat later op te halen? Zijn er verder nog bijzonderheden? Dan bespreek je het direct met de ouders.

Evaluatie en verslaglegging

Regelmatig komen wij bij je op huisbezoek, evalueren we en is er alle ruimte is voor het uitwisselen van ervaringen, het bespreken van de ontwikkeling van je gastkinderen en andere zaken. We maken van het huisbezoek altijd een evaluatieverslag voor jou en de ouder. Jaarlijks vindt ook de risico-inventarisatie plaats in jouw woning. Tussentijds hebben we regelmatig contact en kun je bij ons altijd terecht voor vragen en ondersteuning.

Aanmelden als gastouder

Heb je vragen over het werken als gastouder of wil je je direct aanmelden? Neem dan contact met ons op. Telefonisch zijn wij op werkdagen bereikbaar op nummer 088 - 0022000.